Δρώμενο Μωμόγεροι

Πρόκειται για ένα έθιμο τριών χιλιάδων χρόνων, που θέλει τον άνδρα του χωριού να αρπάζει τη νύφη, συμβολίζοντας έτσι την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα.

Κεντρικό πρόσωπο του εθίμου, ο Μώμος, Θεός του γέλιου και της σάτιρας στην Αρχαία Ελλάδα, ο οποίος παρότρυνε τους δώδεκα ακολούθους του, τους Μωμόγερους, να βρουν αφορμή και σατιρίζοντας, να προκαλέσουν το γέλιο στους συγκεντρωμένους.

Στο δρώμενο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο διάβολος που υποκινεί κάθε μορφής ταραχή, ο γιατρός που διαπιστώνει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η νύφη, ο αστυνομικός που επιφέρει την τάξη και παραπέμπει τους, δράστες στη δικαιοσύνη και ο δικαστής που επιβάλλει τις ποινές στον απαγωγέα.

Το έθιμο προέρχεται από τα χωριά της επαρχίας Ματσούκας, όπου τα νεότερα χρόνια και πριν τον ξεριζωμό, πήρε χρώμα εθνικό και οι Μωμόγεροι φόρεσαν φουστανέλα. Στο νου και στην ψυχή των ελλήνων του Πόντου  η φουστανέλα της Μητροπολιτικής Ελλάδας, σήμαινε αντρεία γενναιότητα, λευτεριά

Οι Τούρκοι παρακολουθούσαν χωρίς συμμετοχή και χαιρόταν νομίζοντας πως έτσι γελοιοποιούνταν η Εθνική ενδυμασία. Τα παραγγέλματα δίνονταν σε τούρκικες λέξεις, κάτι το οποίο ήταν απαραίτητο και βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει το έθιμο, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές. 

Στόχος μας είναι η διάδοση του εθίμου, ο σύλλογος μας προσπαθεί να κρατάει ζωντανά τα έθιμα που κληρονόμησε από τους προγόνους μας και σε αυτό βοηθάει και ο κόσμος που συμμετέχει ενεργά σε κάθε μας εκδήλωση.

Η εκκίνηση του εθίμου ξεκινάει κάθε χρόνο μπροστά από την εκκλησία του χωριού, όπου οι Μωμόγεροι, συνοδεία των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου και ζωντανής παραδοσιακής μουσικής, γυρίζουν τα σπίτια του χωριού και καταλήγουν στην πλατεία όπου ακολουθεί γλέντι με άφθονο κρασί, τσίπουρο και τοπικά εδέσματα.

Για να έχετε άμεση πρόσβαση σε όλα τα νέα του συλλόγου κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook

Δείτε όλα τα βίντεο του συλλόγου από το κανάλι μας στο YouTube

Copyright ©2009-2015 Πολιτιστικός σύλλογος Ροδοχωρίου "ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ" With the technical support of Savsidir

Back to TOP